
טיול לדרום הודו
12 יוםבדגש יהדות קוצ'ין
יהודי הודו מונים כיום כ-5,000 איש בלבד. עד לפני מספר עשורים מנו יהודי הודו כשלוש רבבות. בקוצ’ין נותרו עשרות בודדות של יהודים. זוהי עיר מרתקת עם היסטוריה עשירה ועם עבר יהודי מפואר. יהדות קוצ’ין נוצרה כקהילה על פי המסורת ע”י ימאי שלמה המלך, ימאים יהודים שהתיישבו במקום: …”אחת לשלש שנים תבוא אני תרשיש נשאת זהב וכסף שנהבים וקופים ותוכיים” (מלכים י’ – כב’). מרבית אנשי הקהילה היהודית של קוצ’ין עלו לישראל אבל עדיין נותרו בה מעט יהודים ואף נשארו בתי הכנסת בהם נבקר. קוצ’ין שוכנת על חוף הים ומהווה את המרכז העסקי והמסחרי של מדינת קראלה הנמצאת בדרום הודו, ארץ טרופית, אזור עשיר ומגוון, ושונה מצפונה של הודו בהיבטים רבים. בנופים, בתרבות, במזג האוויר, באנשים, בשפה ואפילו באוכל. האזור עשיר בצמחייה ירוקה וג’ונגלים עבותים, מלאים צמחי תבלין, מטעי תה אינסופיים, שמורות טבע רחבות ידיים וחופים נרחבים יפים ושלווים.
קרא עודבדרום הודו נמצאים הרי הגהאט המערביים והמזרחיים; רכסי הרים הללו נישאים מדרום הודו לכיוון צפון, לאורך החופים המערביים והמזרחיים. רכס הגהאט המערבי משתרע ממדינת קרלה בדרום, דרך קרנטקה ועד מהרשטרה שנמצאת במרכז הודו נחשב לייחודי בעולם. אזור עשיר במיוחד מבחינת המגוון הביולוגי שבו; שמורות הטבע הרבות, שחלקן אתרי מורשת עולמיים של אונסק”ו.
הרכס המזרחי זכה בתהילה משל עצמו. ההינדים והבודהיסטים הקדומים השאירו את חותמם בשלל מבנים היסטוריים מיוחדים, מקדשים ועליות לרגל במקומות שונים לאורך הרכס.
בין הרכסים נמצאת רמה גבוהה ומישורית יחסית בשם רמת הדקאן, שכוללת את רוב מרכז הודו.
ההודים באזור הדרום בעלי גוון עור כהה יותר מאשר בצפון הודו ומרכזה. גם התרבות בדרום שונה. הטקסים הדתיים, יצירות האומנות, הארכיטקטורה, וגם השפה; השפות הדרומיות שונות מהשפות בצפון הודו, גם מבחינת הכתיב וגם מבחינת הדיבור. בדרום לא מדברים הינדי- גם מתוך בחירה וגם כי לא משתמשים בה בחיי היום יום. אפילו תעשיית הקולנוע הענקית של בוליווד לא סחפה אחריה את תושבי דרום הודו, שנהנים יותר מקולנוע מקומי, עם השחקנים, השירים והסיפורים של מדינותיהם.
במדינות קרלה וטאמיל נאדו היא, גם הלבוש המסורתי שונה מיתר דרום הודו. הגברים לובשים לונגי – חצאיות משובצות הדומות למעין מגבת מטבח שקשורה למותניים.
ההיסטוריה של דרום הודו, האוכלוסייה והתרבות השונים הובילה אותה להתפתחות שונה משאר הודו, דרום הודו מפותחת יחסית, עם אחוזי בערות נמוכים ביותר ותשתיות מוסדרות יחסית. גם התיירות דרום הודו נחשבת מסודרת יותר ויקרה יותר לתייר.
אזור המפגש בין המדינות קרלה- קרנטקה- טאמיל נאדו מלא שמורות טבע ששטחן הכולל עולה על זה של ישראל עשרות מונים. אפשר לצאת לטיולי ספארי ברכבים או על גבי פילים.
המדינה הגדולה ביותר של דרום הודו היא מהרשטרה. במדינה שוכנת עיר הענק מומביי (בומביי בלשון הבריטים), בעיר יש כמה אתרים יחודיים: שער הודו(Gateway of India) , מבנה קולוניאלי מפואר המשמש כסמלה של מומביי, מסגד חאג’י עלי הנמצא על אי קטן הסמוך לחוף, והגישה אליו אפשרית רק בזמן שפל, כשהדרך אינה מכוסה במים, המכבסה הגדולה – Dhobi Ghat- מתחם עצום בו אלפי אנשים מכבסים את בגדיהם.